duurzaam wonen voor dummies
Interieur Trends

Duurzaam wonen voor dummies; een gastblog van Mirjam

Mijn naam is Mirjam en ik woon samen met mijn vriend en 3 kinderen in een nieuwbouwhuis in Zwaag. Niets bijzonders, zul je misschien denken. Maar wij proberen er wel iets speciaals van te maken. Want naast een knus en stijlvol interieur vinden we het vooral ook belangrijk dat we zo duurzaam mogelijk wonen. Milieuvriendelijke, bewuste keuzes maken. Niet altijd makkelijk, maar langzaamaan beginnen we het door te krijgen. Daarom schrijf ik vandaag een gastblog voor Anne. In de hoop dat ook haar lezers – jullie – het leuk gaan vinden om duurzame keuzes te maken zonder op geitenwollensokken te hoeven wandelen… Beloofd!

Duurzame tips in huis

Duurzame tips in huis

Niets weggooien!

Ben je ergens op uitgekeken? Gooi het dan vooral niet weg! Wie weet kun je er iemand anders blij mee maken. Verkoop meubels en accessoires op Marktplaats of huur na een grote opruiming een kraampje op een kofferbakmarkt. Kleine spulletjes kun je cadeau doen aan vriendinnen of kun je afgeven bij kringloopwinkels.

tweedehands spullen

Tweedehands kopen

Marktplaats, kringloopzaken en rommelmarkten zijn trouwens ook de ideale plekken om zelf aan “nieuwe” spullen voor in huis te komen. Het is niet alleen duurzaam om tweedehands spullen te kopen, maar ook nog eens lekker low-budget. De meeste items in ons huis zijn tweedehands. Sommige spullen zijn al prachtig en sommige dingen hebben een flinke opknapbeurt nodig. Maar met een laagje verf en wat nieuwe accessoires zoals kastknoppen en interieurstickers kom je al een heel eind!

Spullen rouleren

Soms wil je gewoon een nieuwe look aan je interieur geven. Maar dat hoeft heus niet meteen met nieuwe spullen. Ga gewoon eens schuiven met spulletjes die je al hebt! Misschien heb je een grote kledingkast die je kunt gebruiken als tv-kast? Of staan die paar krukjes ook heel leuk bij elkaar met een paar grote planten erop? Door een ander doel voor je interieurspulletjes te verzinnen, ga je ook weer heel anders naar je huis kijken. Probeer het maar eens!

bewust kopen

Bewust kopen

Ik geef toe, ik ben best wel een verzamelaar. Maar omdat ik vaak tweedehands spullen koop, kost het me niet veel geld. Toch probeer ik wel bij iedere aankoop eerst goed na te denken. Wil ik het echt graag hebben? Gaat het lang mee? Kan ik het doorverkopen of weggeven als ik erop uitgekeken ben? Als ik op deze drie vragen ja kan antwoorden, mag het mee naar huis.

eco webshops

Eco webshops

Naast shoppen bij kringloopwinkels en rommelmarkten koop ik ook nog genoeg nieuwe dingen. Ik let er zoveel mogelijk op dat iets gemaakt is van duurzame materialen. Hout, bamboe en glas is duurzamer dan plastic bijvoorbeeld. Daarnaast koop ik huishoudelijke spulletjes voornamelijk bij eco webshops. Dan weet ik zeker dat ik milieubewust shop. Ik schreef een artikel over mijn 5 favorieten. Lees hem hier.

Nog meer tips?

Nog een aantal punten waar je op kunt letten als je duurzamer wil leven:

  • Vermijd zoveel mogelijk (plastic) verpakkingsmateriaal. Kies papier en glas boven plastic.
  • Scheid je afval
  • Kies voor natuurlijke producten en materialen
  • Let op je energieverbruik (lees hier mijn tips voor een warm huis zonder verwarming)
  • Planten zijn de ultieme duurzame accessoires in huis! Ze zuiveren de lucht en maken je huis stylish.

Mirjam Hart voor Mevrouw Blond

Ben je geïnteresseerd in interieur & lifestyle met een duurzaam randje? Neem dan vooral eens een kijkje op mijn blog Een Goed verhaal of volg mij op Instagram @mirjam_hart.

Liefs, Mirjam

Bron: Tekst & Fotografie Mirjam Hart

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.