Follow me:
hsp interieur

Een hsp vriendelijk interieur

Op naar een hsp interieur! Steeds vaker hoor en zie ik de term hsp (oftewel hooggevoeligheid) voorbij komen. Zelf denk ik dat bepaalde elementen toevoegen of juist weglaten in het interieur kunnen helpen om overprikkeling te voorkomen.

hsp interieur cottonballs

Beperk de prikkels

Fotolijstjes, kaarsjes, plantjes, potjes, frutsels en accessoires in allerlei kleuren en formaten. Leuk en gezellig zou je denken, maar voor een hsp vaak to much. Elk fotolijstje, potje of accessoire kan een prikkel teveel zijn. Omdat je als hsp alles sterker waarneemt vallen vooral veel spullen en veel kleuren enorm op. Dit kan in sommige gevallen een onrustig gevoel geven. Beperk daarom de accessoires tot wat nodig is. En nee, je hoeft niet in een compleet accessoireloos huis te gaan wonen. Kies bijvoorbeeld accessoires veel in dezelfde kleurtinten. Liever toch iets kleurigs in huis? Beperk dit dan tot één kleurrijk item of één kleurrijke plek (bijvoorbeeld boven op een sidetable of kast), dit geeft veel meer rust.

Rust in het interieur

Over rust gesproken. Rust, orde en regelmaat, ik denk de drie belangrijkste begrippen als hsp’er. Aangezien de maatschappij al vrij hectisch is en er bijna de hele dag van alles van je wordt verwacht, is het fijn om thuis rust te creëren. Daarbij heb je als hsp deze rust ook nodig, om op te laden. Zorg daarom dat je huis echt als thuis voelt. Let op de hoeveelheid spullen en probeer rondslingerende frutsels zo beperkt mogelijk te houden. Onrust in huis, is onrust in het hoofd. Ga daarom subtiel om met materialen en kleuren. Kies bijvoorbeeld geen 100% wollen plaid voor op de bank. Wanden in okergeel, appeltjesgroen of felrood zijn ook niet echt aan te raden.

hsp interieur kussens

Houd verlichting sfeervol

Verlichting, persoonlijk ben ik er geen fan van. PATS! Ineens zo’n felle hoeveelheid licht in je ogen. Probeer felle lampen daarom te beperken. Licht is misschien wel een van de meest vretende prikkels die er zijn. Vooral TL-verlichting trekt letterlijk de energie uit je lijf. (En laat dit nu net op bijna ieder kantoor en/of schoolgebouw hangen.) Houd daarom thuis de verlichting sfeervol. Ga voor kaarsjes in een groepje bij elkaar. Cottonballs zijn ook een goed voorbeeld van sfeer- én stijlvolle verlichting. Een andere uitkomst zijn de lampen van Philips Hue. Je kunt kiezen uit de gekleurd of wit licht, maar beide opties zijn heel fijn dimbaar.

Persoonlijk

Zelf behoor ik ook tot de hsp’ers. Ik heb een hekel aan in hokjes denken en/of geplaatst worden, maar helaas ontkom je er niet aan. In de gehaaste maatschappij word je als hsp vaak niet snel begrepen, vinden ze je raar of zeggen ze dat je je aanstelt. Ook heb ik gemerkt dat niet iedereen er open voor staat, hsp? wat? En ineens ontstaat er een ongemakkelijke afstand. Na een drukke dag trek ik mij dan ook het liefst even terug in mijn kamer. Geen geluid, geen licht, gewoon even niets. De inrichting van mijn kamer helpt mij ook zeker om die rust te vinden. Vandaar ook dit artikel, omdat ikzelf er van overtuigd ben dat de keuzes die je maakt voor je interieur kunnen bijdragen aan; rust, orde en regelmaat.

Lieefs,

Previous Post Next Post

Misschien wil je ook lezen

1 Comment

  • Reply Verie

    Wat een mooi en herkenbaar blogbericht! 🙂

    Liefs, Verie

    18/09/2017 at 15:06
  • Leave a Reply